Veganistische groentestoofpot
Deze stoofpot heeft alle ingrediënten in huis voor een heerlijk winterse en gezonde maaltijd! Van origine wordt een stoofpot vaak met vlees geserveerd, maar deze is veganistisch. Niet alleen goed voor jou, maar ook goed voor het milieu!
Ingrediënten:
- 1 zak Cêlavíta Oma’s aardappelen vastkokend, 500 gram
- 1 grote prei
- 3 tenen knoflook, gepeld
- 1 tak rozemarijn
- 1 winterpeen, geschild
- 1 pastinaak, geschild
- 200 g bleekselderij
- 300 g gemengde paddenstoelen
- 3 el olijfoliege
- 1 blad laurier
- 1 kaneelstok
- 2 stuks steranijs
- 1 tl gedroogde chilliringetjes
- 140 g tomatenpuree
- 300 ml groentebouillon
- 200 g tomatenblokjes op sap
- Zout en peper, naar smaak
Extra nodig:
Grote stoofpan
Bereidingswijze
Stap 1:
Snijd de prei in ringen van 1 cm breed, was de prei in ruim water. Hak de knoflook en rozemarijn zeer fijn. Snijd de winterpeen en pastinaak over de lengte door de helft en snijd deze dan in plakken van ongeveer 1 cm breed. Snijd de bleekselderijstengels in stukken. Maak de paddenstoelen indien nodig schoon en snijd de paddenstoelen daarna in stukken van gelijke grootte.
Stap 2:
Verwarm een ruime stoofpan met 3 eetlepels olijfolie. Fruit hierin de prei, knoflook en rozemarijn aan tot de prei zacht wordt. Voeg dan de winterpeen, pastinaak, bleekselderij en paddenstoelen toe. Bak dit 3 minuten mee op matig vuur. Voeg dan de laurier, kaneelstok, steranijs, gedroogde chiliringetjes en tomatenpuree toe. Bak dit 2 minuten mee. Blus af met de groentebouillon de tomatenblokjes op sap. Breng de pan aan de kook, zet het vuur daarna laag en laat de stoof op matig vuur pruttelen.
Stap 3:
Ondertussen de aardappelen halveren. Deze toevoegen aan de stoofpot. Breng de stoofpot op smaak met zout en peper. Laat de aardappelen in circa 12 minuten gaar stoven samen met de andere groenten. Daarbij moet de saus om de groenten gaan hangen. Als er te weinig vocht overblijft in de pan tijdens het stoven is het aan te raden een klein scheutje extra water toe te voegen.
Tip:
Serveer de veganistische groentestoofpot met wat versgebakken brood en olijfolie