Aardappelwafels met gerookte zalm en dillemayonaise
Een feestelijk aardappelgerecht! Dit recept voor aardappelwafels is heerlijk en helemaal kidsproof. Leuk om te serveren als voorgerecht of als bijgerecht.
Ingrediënten:
Voor het aardappelwafelbeslag:
- 1 zak CêlaVíta Oma’s kookaardappelen kruimig, 500 g
- 2 dl melk
- 100 g roomboter
- 100 g bloem
- 4 eieren
- Peper en zout, naar smaak
- 1 el zonnebloemolie
Voor de dillemayonaise:
- 3 el mayonaise
- 5 g dille, fijngesneden
- 1/4e citroen, rasp en sap
- 70 g gerookte zalm per persoon
Extra nodig:
- Wafelijzer
- Zeef
- Evt. een ovenschaal
- Evt. een spuitzak om het wafelbeslag gemakkelijk over het wafelijzer te verdelen
Bereidingswijze
Stap 1:
Kook de aardappels gaar volgens aanwijzing op de verpakking. Als de aardappels gaar zijn laat je ze droogstomen. Daarna wrijf je ze door een zeef in een ruime mengkom.
Stap 2:
Ondertussen maak je een soezenbeslag om door de warme droge aardappelpuree te mengen; Verwarm de melk en roomboter in een kleine steelpan. Als dit warm is voeg je de bloem toe en roer je dit tot een deegbal. Gaar de deegbal op laag vuur zo’n 2 minuten, haal dan de pan van het vuur. Laat de deegbal 5 minuten iets afkoelen. Daarna roer je 1 voor 1 de eitjes erdoor tot het ei is opgenomen, dan roer je het volgende ei erdoor.
Meng het soezenbeslag door de warme, droge puree. Breng het wafelbeslag op smaak met peper en zout.
Stap 3:
Verwarm het wafelijzer, vet deze licht in met zonnebloemolie. Schep het beslag op het ijzer.
Doe het wafelijzer dicht, bak de wafels tot ze goudbruin zijn. Schep ze dan voorzichtig op een ovenschaal. De wafels kunnen meteen gegeten worden. Maar kunnen ook opgewarmd worden in de oven wanneer je ze liever op een later moment eet.
Stap 4:
Maak een snelle dillemayonaise door de mayonaise, gesneden dille en rasp en sap van een halve citroen te mengen.
Stap 5:
Warm indien nodig de wafels op in de oven op 180 °C zo’n 3 minuten.
Beleg de wafel met gerookte zalm, schep er wat dillemayonaise bovenop.